Wykonanie
Tak, wiem, że to nie sezon. Ale na kilka dni przed urodzinami mojej (już!) trzylatki okazało się, że jest uczulona na
truskawki, więc musiałam na szybko zmienić menu imprezy. W zamrażarce z
owoców miałam, tylko
wiśnie (z tych powstał tort) i
jagody. Z nich powstało to cudo. Taaaaak, duże słowo, ale sernik jest naprawdę przepyszny! Przepis pochodzi od Asi, mój ma inne
owoce, co innego w musie, więcej
ciastek, dłużej się piekł (
mleczko kokosowe bez zagęstników). No, generalnie - troszkę pozmieniałam.Składniki:1
galaretka (dowolna, i tak
jagody ją zabarwią ;))350 g
jagód (w tym 50g do dodania w całości)4 łyżki
cukru300 g
jogurtu naturalnego160 g
ciastek maślanych2 łyżki
masła500 g
twarogu do serników (u mnie
twaróg sernikowy chudy z wiaderka z lokalnej mleczarni)2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru3
jajka200 ml
mleka kokosowego z puszkiMus - zagotować 400 ml
wody, odstawić z ognia, wsypać
galaretkę i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się.Do drugiego rondelka włożyć
jagody, dodać
cukier i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu, następnie zmiksować blenderem na mus. Dodać całe
jagody, całość przelać do
galaretki, wymieszać i ostudzić. Dodać
jogurt i wymieszać.Spód - formę o wymiarach 20 x 25 wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka z
masłem rozmiksować w malakserze. Wyłożyć na spód i uklepać.Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Do miski włożyć
twaróg, dodać
mąkę ziemniaczaną i
cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Dodać
mleko kokosowe i zmiksować.Masę
serową wylać na spód z
ciasteczek, wstawić do piekarnika i piec przez 30-35 minut. wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć zimną masę
jagodową i wstawić do lodówki na całą noc, do czasu aż mus będzie sztywny.Smacznego!