Wykonanie
SkładnikiLekki mus
truskawkowy1
galaretka truskawkowa300 g
truskawek4 łyżki
cukru300 g
zsiadłego mlekaSpód130 g
ciastek kruchych (
maślanych) lub z kawałkami
czekolady2 łyżki
masłaMasa serowa250 g
ricotty i 250 g
mascarpone lub 500 g zmielonego
twarogu2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
cukru3
jajka200 ml
mleka kokosowego z puszkiPrzygotowanieLekki mus
truskawkowy: Zagotować 400 ml
wody, odstawić z ognia, wsypać
galaretkę i wymieszać. Odczekać 2-3 minuty następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się
galaretki.Do drugiego rondelka włożyć pokrojone na kawałki
truskawki, dodać
cukier i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu, następnie zmiksować blenderem na mus. Dodać do
galaretki, wymieszać i ostudzić (np. w zimnej wodzie). Dodać
zsiadłe mleko i wymieszać.Spód: Formę o wymiarach 20 x 25 posmarować
masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciastka rozmiksować w melakserze na proszek z dodatkiem roztopionego
masła. Wyłożyć na spód i uklepać.Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do miski włożyć
ricottę i
mascarpone lub zmielony
twaróg, dodać
mąkę ziemniaczaną i
cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać
jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Dodać
mleko kokosowe i zmiksować (
mleko po otwarciu puszki wymieszać).Masę
serową wylać na spód z
ciasteczek, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (lub do czasu aż sernik będzie ścięty), wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć zimną masę
truskawkową i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do czasu aż mus będzie już sztywny. Pokroić na porcje i udekorować
truskawkami.