ßßß Cookit - przepis na Sernik z lekkim musem truskawkowym

Sernik z lekkim musem truskawkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki
Lekki mus truskawkowy
1 galaretka truskawkowa
300 g truskawek
4 łyżki cukru
300 g zsiadłego mleka
Spód
130 g ciastek kruchych (maślanych) lub z kawałkami czekolady
2 łyżki masła
Masa serowa
250 g ricotty i 250 g mascarpone lub 500 g zmielonego twarogu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki cukru
3 jajka
200 ml mleka kokosowego z puszki
Przygotowanie
Lekki mus truskawkowy: Zagotować 400 ml wody, odstawić z ognia, wsypać galaretkę i wymieszać. Odczekać 2-3 minuty następnie mieszać do całkowitego rozpuszczenia się galaretki.
Do drugiego rondelka włożyć pokrojone na kawałki truskawki, dodać cukier i zagotować. Gotować przez ok. 5 minut na większym ogniu, następnie zmiksować blenderem na mus. Dodać do galaretki, wymieszać i ostudzić (np. w zimnej wodzie). Dodać zsiadłe mleko i wymieszać.
Spód: Formę o wymiarach 20 x 25 posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciastka rozmiksować w melakserze na proszek z dodatkiem roztopionego masła. Wyłożyć na spód i uklepać.
Masa serowa: Piekarnik nagrzać do 180 stopni C . Do miski włożyć ricottę i mascarpone lub zmielony twaróg, dodać mąkę ziemniaczaną i cukier, zmiksować na jednolitą masę. Następnie dodać jajka, jedno po drugim, miksując do połączenia się składników na jednolitą masę. Dodać mleko kokosowe i zmiksować (mleko po otwarciu puszki wymieszać).
Masę serową wylać na spód z ciasteczek, wstawić do piekarnika i piec przez ok. 20 minut (lub do czasu aż sernik będzie ścięty), wyjąć z piekarnika, ostudzić. Na ostudzony sernik wyłożyć zimną masę truskawkową i wstawić do lodówki na kilka godzin lub najlepiej na całą noc do czasu aż mus będzie już sztywny. Pokroić na porcje i udekorować truskawkami.
Źródło:http://www.kwestiasmaku.com/przepis/sernik-z-lekkim-musem-truskawkowym