Wykonanie
Są to przepyszne, delikatne i lekkie serniczki. Z dodatkiem
jogurtu naturalnego i
serka śmietankowego. Niewielka ilość
cukru i sporo
jagód. Spód z oreo, które są również w
masie serowej. Robiłam już kiedyś tego typu deser (przepis), jednak bardziej do gustu przypadły mi te dzisiejsze. Zrobienie ich nie zajmuje wiele czasu. Czyli idealny wypiek na zimowy,
słoneczny dzień! (i nie tylko :)
/12 serniczków/masa:300g
twarogu na sernik (może być z wiaderka)150g
serka śmietankowego165g
jogurtu naturalnego4
ciasteczka oreo2
jajka2 łyżki
cukru trzcinowego1 łyżka
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
jagód (można dodać trochę więcej)spód:12
ciasteczek oreo1 łyżka
masłaCiasteczka na spód zmielić drobno z dodatkiem
masła. Taką masą wyłożyć papilotki na muffinki, dokładnie docisnąć do dna. Wstawić do lodówki.W międzyczasie w misie miksera umieścić oba
sery,
jogurt i
cukier. Zmiksować. Dodać
jajka i
mąkę, ponownie zmiksować do połączenia się składników.
Ciasteczka oreo pokruszyć. Dodać je i
jagody do masy serowej. Wymieszać delikatnie łyżką. Przelać masę
serową do wcześniej przygotowanych papilotek.Piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 30 minut. Po tym czasie uchylić drzwiczki wyłączonego piekarnika i studzić w nim serniczki przez około 10 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić.Smacznego!