ßßß Cookit - przepis na Łosoś w duszonych porach

Łosoś w duszonych porach

nazwa

Wykonanie

Szybkie danie, dzięki któremu odkryłam jak fantastyczne w smaku są duszone pory! Od Asi, a jak (to się chyba zaczyna robić trochę monotonne ;).
Składniki:
olej rzepakowy + do posmarowania folii
3 pory
4 plasterki cytryny
2 filety z łososia
drobno posiekana natka pietruszki
4 łyżki stołowe śmietany kremówki
sól i pieprz
Pory pokroić w cienki półplasterki. Rozgrzać olej w garnku z grubym dnem z pokrywą i smażyć pory przez około 8 minut na średnim ogniu, aż zmiękną, ale nie rumienią się. Doprawić solą oraz pieprzem.
Rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Z folii wyciąć 2 kwadraty, środki posmarować olejem. W posmarowane miejsce położyć plasterki cytryny a na wierzch kawałki łososia. Ja cytrynę daję tylko do mężowskiego łososia, bo jestem przedstawicielem nielicznej grupy ludzi, którym cytryna do ryby nie pasuje :P Przykryć porami, posypać ziołami i nałożyć śmietanę. Folię szczelnie zawinąć nad rybą.
Papiloty ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika na 12 minut. Fajnie smakuje z puree z ziemniaków.
Moja wersja różni się od oryginalnej ilością pora. Rybą wręcz ginie pod nim ;) Ale naprawdę jest pyszna!
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/11/osos-w-duszonych-porach.html