ßßß Cookit - przepis na Chleb żytnio-orkiszowy z miodem i ziarnami

Chleb żytnio-orkiszowy z miodem i ziarnami

nazwa

Wykonanie

Spodobało mi się pieczenie z Truflą . Lubię podobne chleby jak ona :) Postanowiłam więc przetestować kolejnych kilka jej przepisów. Tym razem żytnio - orkiszowy z miodem i ziarnami (oryginalnie tylko słonecznik). W przepisie jest też kminek, którego pominęłam, bo nie trawię żadnej jego postaci.
Zaczyn:
50g aktywnego zakwasu żytniego razowego o temp. pokojowej
150g maki żytniej razowej
300g wody
Składniki zaczynu wymieszać, szczelnie przykryć i odstawić na 12-24 godz (u mnie 17), w temperaturze pokojowej.
Ciasto właściwe:
320g zaczynu
280g wody
150g mąki orkiszowej razowej
330g mąki żytniej jasnej
1 łyżka miodu
50-70g ulubionych ziaren (u mnie 50g słonecznika i 20 siemienia)
10g soli morskiej
olej rzepakowy
Do zaczynu dodać wodę, miód, ziarna i sól, wymieszać, dodać obie mąki, krótko wyrobić. Ciasto będzie lepkie. Mokrymi dłońmi przełożyć je do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
Blaszkę przykryć naoliwioną folią spożywczą odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. U mnie ciasto wyrosło do brzegów blaszki, Trufla podaje, że powinno do ok. 1-2 cm ponad brzeg. Wierzch chleba posmarować olejem.
Piec 15 minut w temperaturze 210 stopni C, następnie 40-45 min w 190 stopniach. Studzić na kratce, kroić po zupełnym ostygnięciu.
Zaczyn (mega płynny)
Chleb gotowy do wyrastania
Bochenek zaraz po wyjęciu z pieca
Źródło:http://okolokuchennie.blogspot.com/2014/08/chleb-zytnio-orkiszowy-z-miodem-i.html