ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni ze słonecznikiem

Chleb żytni ze słonecznikiem

nazwa

Wykonanie

Dziś polecam jeszcze jeden przepis na chleb, do którego bardzo często wracam. Pyszny, żytni chlebek na zakwasie z dodatkiem słonecznika. Klasyk wśród chlebów.
A przepis pochodzi od Pauliny i Michała z Kotlet.tv dzięki którym przestałam kupować chleb w sklepie, bo nauczyłam się piec sama :) I za to bardzo Im dziękuję ;)
Zaczyn:
80 g zakwasu żytniego
120 g mąki żytniej razowej typ 2000
120 g wody
Ciasto właściwe:
zaczyn j.w.
350 g wody
135 g mąki żytniej razowej typ 2000
265 g mąki żytniej chlebowej typ 720
1 szczypta soli morskiej (ja dałam troszkę więcej bo1 łyżeczkę)
1,5 łyżeczki cukru
ok. 3/4 szklanki słonecznika łuskanego.
Proporcje na keksówkę o wymiarach 30x11 cm.
Zaczyn z wyżej podanych składników przygotowujemy około 8 godzin przed planowanym pieczeniem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta, dokładnie mieszamy.
P rzekładamy ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania.
Czas wyrastania w zależności od warunków może być różny. U mnie zwykle wychodzi tak ok. 4-5 godzin.
Dobrze wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 st. C i pieczemy w tej temperaturze ok. 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i pieczemy jeszcze 30-40 minut. Dobrze jest sprawdzić patyczkiem czy już gotowy.
Gdyby chleb w trakcie pieczenia za bardzo się rumienił (u mnie się tak dzieje, ale to też zależy od piekarnika) można go przykryć folią aluminiową i piec dalej pod przykryciem.
Chlebek kroimy gdy dobrze wystygnie, a najlepiej dopiero na drugi dzień.
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/05/chleb-zytni-ze-sonecznikiem.html