ßßß Cookit - przepis na Chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie.

Chleb orkiszowo-pszenny na zakwasie.

nazwa

Wykonanie

Milion zajęć i pustka w głowie. Ostatnio u mnie notoryczna pustka. Czasem tak bywa. Czasem? Ostatnio zawsze.
Poszukiwany wolny czas. Czy ktoś ma go w nadmiarze i zechce się ze mną podzielić?
Albo oddam cały, taki sam.
Chleb bardzo smaczny, delikatny w smaku. Uniwersalny, będzie pasował do wszystkiego. Bardzo zachęcam do upieczenia.
Przepis to moja wariacja na temat tego chleba. Bardzo lubię różne jego modyfikacje.
Zaczyn:
50 g zakwasu dokarmionego ok. 12 godzin wcześniej
90 g mąki żytniej razowej typ 2000
90 g ciepłej wody
Ciasto właściwe:
cały zaczyn
250 g mąki pszennej (u mnie typ 750)
150 g mąki orkiszowej jasnej (u mnie typ 700)
ok. 230 g letniej wody
1 łyżka płynnego miodu (jeśli macie skrystalizowany to króciutko go podgrzewamy, aż zmieni konsystencję)
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżeczka cukru
Składniki zaczynu mieszamy i pozostawiamy pod przykryciem na ok. 8 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy pozostałe składniki ciasta. Mieszamy, a następnie przekładamy na blat i wyrabiamy podsypując delikatnie mąką.
Wkładamy do miski delikatnie wysmarowanej olejem i pozostawiamy pod przykryciem, w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę czasu.
Po tym czasie wyjmujemy, formujemy bochenek, przekładamy do omączonego koszyczka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Czas zależy od wielu czynników, u mnie i u Was będzie się różnił, dlatego nie podaję. Bochenek musi porządnie wyrosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do temp. 230 st. C.
Wyrośnięty bochenek wyrzucamy z koszyczka na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ja nagrzewam blaszkę razem z piekarnikiem.
Bochenek nacinamy, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 22-25 minut.
Pod koniec pieczenia wyjmujemy bochenek z piekarnika i sprawdzamy stukając od spodu. Jeśli będzie przy tym wydawał głuchy odgłos to znaczy że pieczenie można już zakończyć.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Kroimy gdy ostygnie :)
Smacznego ;)
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2013/05/chleb-orkiszowo-pszenny-na-zakwasie.html