ßßß Cookit - przepis na Rogaliki ze starego przepiśnika

Rogaliki ze starego przepiśnika

nazwa

Wykonanie

Kartki w przepiśniku pożółkły, minęło 30 lat, ale przepis da się odczytać.
Smak rogalików pamiętamy do dziś ...kruche, maślane, z owocową nutką ... pycha !
Składniki:
-1/2 kg mąki
-25 dkg masła
--5 dkg drożdży
-2 łyżki kwaśnej śmietany
-2 jajka oraz jedno do smarowania
-1 łyżeczka cukru
-wanilia
-kilka dojrzałych, słodkich nektarynek lub brzoskwiń
-brązowy cukier do posypania
Mąkę skruszamy z masłem.
Do jajek dosypujemy łyżeczkę cukru, wanilię i roztrzepujemy.
Drożdże rozcieramy ze śmietaną.
Do skruszonego ciasta dodajemy drożdże i jajka i zagniatamy.
Formujemy kulę ciasta.
Ciasto zawijamy w ściereczkę i zatapiamy w bardzo zimnej wodzie.
Czekamy, aż ciasto wypłynie na wierzch wody.
Trwa to ok. 30-60 minut.
Ciasto wyjmujemy ze ściereczki.
Dzielimy na części.
Na stolnicy rozwałkowujemy - dość cienko.
W międzyczasie obieramy nektarynki i kroimy w słupki.
Wycinamy trójkąty.
Na każdym trójkącie układamy owoce i zwijamy rogaliki.
Układamy na blaszce z papierem do pieczenia,
smarujemy roztrzepanym jajkiem,
posypujemy brązowym cukrem
i wstawiamy do piekarnika, nagrzanego do temperatury 160 st. C.
Pieczemy do zrumienienia ( ok. 15 minut ).
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2015/07/rogaliki-ze-starego-przepisnika.html