ßßß Cookit - przepis na Lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

Lukrowane muffinki z brzoskwiniami i kruszonką

nazwa

Wykonanie

Dziś kolejny przepis na proste muffinki z dodatkiem brzoskwiń. Gdy piekę takie babeczki, zazwyczaj korzystam z amerykańskich przepisów, tym razem skorzystałam z pomysłu Sally . Brzoskwinie można zastąpić mango lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego:)
115g miękkiego masła,
100g brązowego cukru,
50g cukru,
2 jajka,
120g jogurtu lub kwaśnej śmietany,
220g mąki,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku o pieczenia,
1/2 łyżeczki cynamonu,
3 łyżki mleka,
3 brzoskwinie pokrojone w kostkę (świeże lub z puszki)
na kruszonkę:
1/3 szklanki mąki,
1/4 szklanki brązowego cukru,
1/4 szklanki cukru,
1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę,
pół łyżeczki cynamonu
lukier:
120g cukru pudru,
ok. 3 łyżek mleka,
opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Masło ubić na puszystą masę, dodać cukry, wymieszać, następnie połączyć z jajkami i jogurtem. W drugiej misce wymieszać mąkę, proszek, sodę i cynamon. Zawartość obu naczyń połączyć i szybko wymieszać trzepaczką, dodać mleko i delikatnie wmieszać szpatułką owoce. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości). Składniki na kruszonkę połączyć palcami i posypać nią muffinki. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do cukru pudru dodać tyle mleka, aby powstał lukier i polać nim upieczone muffinki.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/04/lukrowane-muffinki-z-brzoskwiniami-i.html