Wykonanie
Dziś kolejny przepis na proste muffinki z dodatkiem
brzoskwiń. Gdy piekę takie babeczki, zazwyczaj korzystam z amerykańskich przepisów, tym razem skorzystałam z pomysłu Sally .
Brzoskwinie można zastąpić
mango lub innymi ulubionymi
owocami. Smacznego:)115g miękkiego
masła,100g
brązowego cukru,50g
cukru,2
jajka,120g
jogurtu lub kwaśnej
śmietany,220g
mąki,łyżeczka
sody,łyżeczka proszku o pieczenia,1/2 łyżeczki
cynamonu,3 łyżki
mleka,3
brzoskwinie pokrojone w kostkę (świeże lub z puszki)na kruszonkę:1/3 szklanki
mąki,1/4 szklanki
brązowego cukru,1/4 szklanki
cukru,1/4 szklanki zimnego
masła pokrojonego w kostkę,pół łyżeczki
cynamonulukier:120g
cukru pudru,ok. 3 łyżek
mleka,opcjonalnie 1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowegoMasło ubić na puszystą masę, dodać
cukry, wymieszać, następnie połączyć z
jajkami i
jogurtem. W drugiej misce wymieszać
mąkę, proszek,
sodę i
cynamon. Zawartość obu naczyń połączyć i szybko wymieszać trzepaczką, dodać
mleko i delikatnie wmieszać szpatułką
owoce. Ciasto przelać do natłuszczonych foremek (do 2/3 wysokości). Składniki na kruszonkę połączyć palcami i posypać nią muffinki. Piec w 180 stopniach przez ok. 25 minut. Do
cukru pudru dodać tyle
mleka, aby powstał
lukier i polać nim upieczone muffinki.