ßßß Cookit - przepis na Topielec

Topielec

nazwa

Wykonanie

Bardzo intrygująca nazwa, nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze ciasto drożdżowe jakie jadłam do tej pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis.
Składniki:
10 dag drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
1 kostka masła
4 jajka
Kruszonka:
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki cukru
5-10 dag masła
Wykonanie:
Mąkę wsypuję do miski, kruszę drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe jajka, ponownie mieszam. Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.
Wrzucam do garnka z zimną wodą. Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie.
Przekładam do miski, wsypuję cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C.
Źródło:http://ciateczkowypotwor.blogspot.com/2013/03/topielec.html