Wykonanie
Bardzo intrygująca nazwa, nieprawdaż? A po przeczytaniu przepisu zastanawiałam się, czy to ciasto w ogóle się uda. i owszem, owszem, udało się i to jak. Najlepsze
ciasto drożdżowe jakie
jadłam do tej
pory, choć obawy były spore, to, na szczęście, okazały się płonne. Naprawdę polecam ten przepis.
Składniki:10 dag
drożdży4 szklanki
mąki1 szklanka
cukru1 kostka
masła4
jajkaKruszonka:1/2 szklanki
mąki1/2 szklanki
cukru5-10 dag
masłaWykonanie:
Mąkę wsypuję do miski, kruszę
drożdże, mieszam rękoma, wbijam całe
jajka, ponownie mieszam.
Masło rozpuszczam i chłodne wlewam do ciasta. Zagniatam kulę.
Wrzucam do garnka z zimną
wodą. Ciasto powinno opaść na dno. Zostawiam do chwili, aż ciasto wypłynie.
Przekładam do miski, wsypuję
cukier i ponownie wyrabiam ciasto. Gotowe przekładam na blachę wysmarowaną tłuszczem i posypaną
bułką tartą. Składniki na kruszonkę mieszam razem i posypuję po wierzchu przyszykowane ciasto. Wstawiam na 35 min do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C.