Wykonanie
Przepis na te pączki znalazłam tutaj . Są łatwe do zrobienia..i smaczne..ja leniłam się i nie zrobiłam tradycyjnych pączków, tylko rozwałkowałam ciasto i pokroiłam na kawałki.Autorka tego przepisu napisała, że takie pączki są dobre ale niestety tylko pierwszego dnia, ale ja z tym się nie zgadzam- są dobre i na drugi dzień.Zapraszam również do konkursu .0,5 kg
mąki1/2 kostki
masła1 szkl.
mleka5 g
drożdży2 łyżki
cukru2
jajkaDrożdże rozrobić z
cukrem i letnim
mlekiem .
Jajka ubić z
cukrem, dodać
drożdże,
mleko i roztopione
masło oraz
mąkę.Wszystko razem wymieszać i wstawić do lodówki na około 1/2 godziny [ u mnie ciut dłużej] ,aż ciasto zacznie rosnąć. Uformować pączki nadziewać powidłami i smażyć w głębokim tłuszczu.Ja leniłam się i rozwałkowałam ciasto, pokroiłam na kawałki, zostawiłam na kilka minut przykryte ściereczką i usmażyłam..