Wykonanie
Jak się ma w domu
mak, to szybko można zrobić masę
makową, w
sumie można użyć gotowej masy z puszki lub dać inne nadzienie i będą pyszne bułeczki..Robiłam zdjęcia krok po kroku, ale przez przypadek kilka skasowałam..ale i tak widać co i jak..
0,5 kg
mąki20 g świeżych
drożdży10 dkg
cukru1/2 łyżeczki
soli50 g
masła200 ml
mleka2
jajkamasa makowa
Drożdże, łyżkę
cukru, 3 łyżki letniego
mleka wymieszać.Oprószyć
mąką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na pół godziny.Następnie przesianą
mąkę,
cukier,
sól,
jajka, roztopione i ostudzone
masło wymieszać. Dodać też resztę letniego
mleka i zaczyn ,wyrobić ciasto. Po wyrobieniu odstawić je do wyrośnięcia aż podwoi objętość.[ja wyręczyłam się automatem do
chleba].Z wyrośniętego ciasta odrywać małe kawałki ciasta.Każdy kawałek rozwałkować na kształt koła, na środku położyć masę
makową i zawinąć tak jak np.pączka lub bułeczkę.Tak zawiniętą bułeczkę znów rozwałkować tym razem na kształt prostokąta.Nożem zrobić nacięcia, ale nie końca [ na zdjęciu widać ] i zwinąć od szerszego brzegu jak roladkę.Odłożyć na blaszkę , przykryć i odstawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym
żółtkiem i piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.Po wystudzeniu można posypać
cukrem pudrem.