Wykonanie
Dzisiejszego dnia miałam trochę załatwień w urzędzie więc obiad musiał być na szybko. W
sumie pomysł na dzisiejsze jedzonko podsunął mi wczoraj dziadek.Pampuchy, paruchy, kluski na parze czy parzaki to kilka z wielu określeń tych przepysznych
drożdżowych bułeczek;) Oczywiście można kupić je w sklepie a w domu tylko ugotować ale są tak dziecinnie proste, że wstyd nie przyrządzić ich samemu. Smakują zarówno z wybornymi dodatkami jak i na słodko. U nas dzisiaj na słodko.Serdecznie polecam;)
Składniki:50g
drożdży300 ml letniego
mleka2 łyżeczki
cukru + 1/2 szklanki
cukru2
jajka45 dag
masła650 gramów
mąkiWykonanie: Z połowy
mleka,
drożdży i 2 łyżeczek
cukru robimy rozczyn, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jajka ubijamy z
cukrem, dodajemy wyrośnięte
drożdże,
mąkę resztę
mleka i wyrabiamy ciasto.
Mąkę należy dodawać stopniowo bo może się okazać, że wystarczy jej mniej. Ciasto jest dobrze wyrobione gdy odchodzi od ręki. Na końcu do ciasta dodajemy roztopione
masło i ponownie wyrabiamy ciasto. Gotowe zostawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy z niego kulki i czekamy aż ponownie podrosną. Gotujemy na parze przez około 6- 10 minut.Z podanych proporcji wyszło mi 12 pampuchów wielkości ręki.Smacznego;)