Wykonanie
Wyglądają, jak gołąbki, ale smakują inaczej i wyjątkowo.Składniki:-filety z
udek kurczaka-podwójny
filet z piersi kurczaka-główka
białej kapusty-2
marchewki-10 dkg
kaszy gryczanej-ząbek
czosnku-
sól,
pieprz,
słodka papryka,
pieprz ziołowy-2-3 łyżki
masła-
olejUdka przyprawiamy
solą,
pieprzem,
słodką papryką i
pieprzem ziołowym.
Kaszę gryczaną gotujemy na sypko.
Kapustę sparzamy.Zdejmujemy tyle liści, ile mamy udek.
Filety z piersi kurczaka drobno siekamy.
Czosnek kroimy w drobną kostkę a
marchewkę w plasterki.
Roztapiamy
masło i podsmażamy delikatnie
czosnek.
Łączymy pokrojoną
pierś kurczaka z
kaszą i
czosnkiem.Mieszamy i przyprawiamy do smaku.
Na liściach układamy udka
i porcje piersi z
kaszą.
Zwijamy, jak gołąbki.Posypujemy
papryką.
Podsmażamy na
oleju z niewielką ilością
masła.
Gołąbki przekładamy do naczynia żaroodpornegoa na patelni podsmażamy
marchewkę.Kiedy się zeszkli, dolewamy ok. szklankę
bulionu warzywnego i przekładamy do gołąbków.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 90 minut.
Smacznego!