Wykonanie
Dorsz jest trudny do usmażenia, ale w tej potrawie nie musimy dbać,aby kawałki
ryby były całe i piękne.
Ryba ma być usmażona.Dodamy warzywa,
sos pomidorowy i
ryż a powstanie smaczne danie.Składniki:-1 kg
dorsza-3
cebule-2
marchewki-
czerwona papryka-10 dkg
ryżu ( ugotować na sypko )-puszka krojonych
pomidorów-
sól,
pieprz,
słodka papryka-
pieprz ziołowy-
czosnek niedźwiedzi lub
majeranek-
olej-2 łyżki
miodu-
sok z cytryny-1/2 szklanki
wodyRybę płuczemy i osuszamy.Dzielimy na kawałki.Przyprawiamy
solą,
pieprzem ziołowym,
słodką papryką i niedźwiedzim
czosnkiem.Skrapiamy
olejem.
Marchew kroimy w cienkie plasterki,
cebulę w półplasterkia
paprykę w paseczki.
Rybę smażymy z obu stron i zdejmujemy z patelni.
Na
olej wrzucamy
marchew i
cebulę.Chwilę smażymy, dodajemy
miód i podsmażamy do zeszklenia warzyw.
Dodajemy
paprykę.
Dodajemy
pomidory i
wodę, mieszamy, doprawiamy do smaku,dodajemy
sok z cytryny i smażymy kilka minut.
Dodajemy
ryż i smażymy przez chwilę.
Na dno naczynia żaroodpornego wylewamy połowę warzyw, układamy
rybę i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.
Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na ok. 30 minut.
Gotowe.
Smacznego!