Wykonanie
Sos pomidorowy o szerokim zastosowaniu : do pizzy, do
ciasteczek,
mięs, ryb, itd.Składniki:-4
cebule-
marchew-
koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml-2 łyżki
miodu-
sól,
pieprz-
papryka słodka i ostra-
majeranek,
bazylia-
olej,
wodaCebulę kroimy w ćwierćplastry a
marchew w drobną kosteczkę.
Na niewielkiej ilości
oleju podsmażamy do zeszklenia
cebulę z
marchewką.
Dodajemy
miód i smażymy ok. 5 minut.
Dodajemy
koncentrat pomidorowy i szklankę
wody i zagotowujemy na patelni.
Dodajemy świeżą lub suszoną
bazylię,
majeranek,
paprykę słodką i ostrą,
sól i
pieprz do smaku. Mieszamy.
Zawartość patelni dokładnie miksujemy, przekładamy do rondelka, rozrzedzamy
wodądo pożądanej konsystencji, przyprawiamy do smaku i zagotowujemy.
Gorący sos przekładamy do słoiczków, zakręcamy i gotowe.
Smacznego!