Wykonanie
Te skrzydełka z
kurczaka są inne w smaku, ale aby się o tym przekonać należy jeprzygotować.Składniki:-10-12 skrzydełek z
kurczaka ( można je zastąpić podudziami )-5 średnich
cebul-
marchew-200 ml
koncentratu pomidorowego-2 łyżki
miodu-1/4 szklanki
wody-
sól,
pieprz,
majeranek-
bułka tarta-
olej do smażenia
Skrzydełka gotujemy, jak na rosół.
Cebulę kroimy w ćwierćplasterki,
marchew tarkujemy na grubych oczkach.
Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotki i posypujemy
majerankiem.
Obtaczamy tylko w
bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego
oleju.Smażymy z obu stron do zrumienienia.
Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy
cebulę,
marchew i smażymydo zeszklenia. Delikatnie przyprawiamy
solą i
pieprzem.Dodajemy
miód i smażymy na niewielkim ogniu 2-3 minuty.
Dodajemy
koncentrat pomidorowy i
wodę, mieszamy i gotujemy ok. 5 minut.
Doprawiamy do smaku.
Niewielką część warzyw nakładamy na dno naczynia żaroodpornego a na to układamyskrzydełka i przykrywamy pozostałą częścią warzyw.
Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 15 minut.
Gotowe!
Smakują równie dobrze na ciepło, jak i na zimno.
Smacznego!