ßßß Cookit - przepis na Ryba z rusztu

Ryba z rusztu

nazwa

Wykonanie

Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.
Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.
Składniki:
-ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy pstrąga i tołpygę )
-czerwona i biała cebula
-olej do skropienia
-sól, pieprz
-pieprz ziołowy ( ewentualnie przyprawa do ryb )
Filety płuczemy i osuszamy.
Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.
Na spodzie półmiska wysypujemy białą cebulę, posypujemy pieprzem ziołowym i solą,
skrapiamy olejem i układamy rybę skórą do dołu.
Wierzch ryby posypujemy solą, pieprzem naturalnym i ziołowym, układamy krążki
czerwonej cebuli i skrapiamy olejem.
Odstawiamy na 2 godziny.
Zdejmujemy cebulę a rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut.
Przygotowujemy talerz.
Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz.
Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy.
Smacznego!
Źródło:http://maminek61.blogspot.com/2014/11/ryba-z-rusztu.html