Wykonanie
Ryba bez tłuszczu i wymyślnych dodatków.Smakuje inaczej, niż smażona na patelni.Składniki:-
ryba - filet ze skórą ( my upiekliśmy
pstrąga i
tołpygę )-czerwona i biała
cebula-
olej do skropienia-
sól,
pieprz-
pieprz ziołowy ( ewentualnie
przyprawa do ryb )
Filety płuczemy i osuszamy.
Czerwoną cebulę kroimy w plastry, białą drobniej.Na spodzie półmiska wysypujemy białą
cebulę, posypujemy
pieprzem ziołowym i
solą,skrapiamy
olejem i układamy
rybę skórą do dołu.Wierzch
ryby posypujemy
solą,
pieprzem naturalnym i
ziołowym, układamy krążki
czerwonej cebuli i skrapiamy
olejem.Odstawiamy na 2 godziny.
Zdejmujemy
cebulę a
rybę układamy na blaszkach z rusztem ( skórą do dołu ).Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 25 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, nakładamy
cebulę i wstawiamy na kolejne 5 minut.
Przygotowujemy talerz.
Wyjmujemy z piekarnika a po ok. 3 minutach możemy przekładać na talerz.
Dzielimy na porcje, dodajemy surówkę i obiad gotowy.
Smacznego!