Wykonanie
Piątek, w wielu domach postny dzień....U nas tez tak zawsze było, choć trochę inaczej to wygląda jak jestem w Bydgoszczy, czasami trzeba wykończyć resztę
wędliny...Tym razem strasznie miałam ochotę na surówkę z
kiszonej kapusty, oczywiście jadam ją regularnie jak jestem w domu, ale pani Jadzie robi jakąś inna i juz od kilku tygodni mam ochotę sama ją wykonać;)
Ryba, surówka z
kiszonej kapusty i ziemniaczki idealny obiad PRL-u jak to powiedział mój przyszły teściu;)Ja nie przepadam za
ziemniakami więc przykro mi ale u mnie będzie tylko
ryba i surówka, choć mój ukochany zjadł z
brązowym ryżem ;)
Składniki na 4 osoby:
ryba2 filety z Miruny
jajkomąkasól i
pieprz (dla urozmaicenia polecam
przyprawę do ryb)
olej do smażeniasurówka20 dag
kiszonej kapusty2
marchewki (małe lub średnie albo 1 duża)1jabłko1
cebulaolejsól,
pieprzPrzygotowanie:
Ryby osól i rozmróź. Rozmrożone filety pokrój na kawałki, popieprz lub przypraw
przyprawą do ryb.
Jajko roztrzep.
mąkę wysyp na półmisek.
Olej rozgrzej na patelni. Kawałki fileta obtocz w
mące,
jajku i jeszcze raz
mące i smaż na średnim ogniu, przewracając do zarumienienia.Upieczoną
rybę wyjmij na talerz z ręcznikiem papierowym.Przygotuj surówkę.
Kapustę odciśnij i pokrój na mniejsze kawałki.
Marchewkę obierz, zetrzyj na drobnej tarce.
Jabłko obierz ze skórki, zetrzyj. To samo wykonaj z
cebulą. Przypraw, dodaj
oleju i wymieszaj.Ciepłą
rybę wyłóż na talerz, dodaj surówkę i ugotowane
ziemniaki.Smacznego ;P