Wykonanie
Białe kluski zrobione są z gotowanych
ziemniaków i
mąki ziemniaczanej, dlatego przed i po ugotowaniu są bieluteńkie. Nadziejemy je farszem z
pieczarek.Składniki:-ok. 2 kg ugotowanych
ziemniaków-
mąka ziemniaczana-1/2 kg
pieczarek-2
cebule do farszu i 1
cebula do polewy tłuszczowej-
przyprawa warzywna-
sól-
pieprz-
olejPieczarki tarkujemy na grubych oczkach.
Cebulę kroimy w kostkę, posypujemy warzywkiem i podsmażamy na niewielkiej ilości
oleju lub
masła.
Ziemniaki mielimy w maszynce.
Kiedy
cebula się zeszkli dodajemy
pieczarki. Gdy pojawi się sosik przyprawiamy do smaku.Farsz musi
mieć zdecydowany smak.Smażymy do momentu całkowitego odparowania
wody i studzimy.
Zmielone
ziemniaki uciskamy w misce i dzielimy na 4 części.
Jedną z części odkładamy a w zagłębienie wsypujemy
mąkę ziemniaczaną do poziomu
ziemniaków.
Zagniatamy ciasto.
Bierzemy niewielką porcję ciasta, na dłoni formujemy placek, nakładamy farsz i łączymy brzegi ciasta, aby powstała owalna klucha.
Kluski układamy na tacy.
W szerokim garnku zagotowujemy
wodę z
solą i niewielką ilością
oleju.Wkładamy kluski a po ich wypłynięciu zmniejszamy ogień.Gotujemy ok. 7 minut.
Wyławiamy i polewamy tłuszczykiem z przesmażoną
cebulką.
Smacznego!