Sodowiaczki to placuszki z jabłkiem uwielbiane przez dzieci, ale dorośli też je lubią.Składników niewiele:-400 ml gęstego jogurtu naturalnego-2 jajka-szklanka mąki-1/2 łyżeczki cukru-1/4 łyżeczki sody oczyszczonej-szczypta cukru wanilinowego-1 jabłko-olej do smażeniaObieramy jabłko i kroimy w cienkie plasterki.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Do żółtek dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy.Łączymy z jogurtem i mieszamy.Dodajemy mąkę z sodą i miksujemy na jednolitą masę.Dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.Na patelnię z rozgrzanym olejem nakładamy porcje ciasta a na wierzch plasterki jabłek.Przykrywamy niewielką ilością ciasta.Smażymy na średnim ogniu.Kiedy spód się zrumieni obracamy szybkim ruchem przy pomocy drewnianego patyczka.Placuszki należy obrócić kilka razy.Zdejmujemy na papier do odsączenia.Możemy posypać cukrem i gotowe.Smacznego!