Wykonanie
To jeden z tych przepisów, które jeszcze przed wypróbowaniem robią duże wrażenie. Bulgur,
kurczak,
brzoskwinie (zastąpiłam je
nektarynkami),
orzechy pecan,
zioła i
ser feta to same przepyszne składniki. Nic
dziwnego, że również
sałatka z nich okazała się doskonała. Smaki słodki, słony, kwaśny i pikantny świetnie się równoważą, a efekt jest wyśmienity.
Sałatka jest świeża, letnia i kolorowa. Nie wszyscy lubią połączenia
mięsa z
owocami, ale warto się dla niej do nich przekonać;)
nektarynkami,
fetą i
orzechami pecan- 125g bulguru- 1 podwójna
pierś z kurczaka-
sól,
pieprz- 2
nektarynki- garść
mięty- pęczek
koperku- 50g pekanów- 100g
fetydressing:- 4 łyżki
soku z limonki- 1 łyżeczka
octu ryżowego- 3 łyżki
oleju- 1 ząbek
czosnku- 1 łyżeczka
cukru- 1 łyżeczka
musztardy1) Bulgur wsypać do miseczki, zalać wrzącą
wodą,przykryć i odstawić na kilkanaście minut.2)
Pierś z kurczaka doprawić, usmażyć na
oleju i odłożyć do ostygnięcia.3) Pokroić
nektarynki na cząstki i posiekać
zioła.4) Wymieszać składniki dressingu i doprawić
solą i
pieprzem.5) Gotowy bulgur wymieszać z
ziołami i wyłożyć na talerz.6)
Mięso pokroić na kawałki i ułożyć na bulgurze.7) Rozłożyć
nektarynki, pekany i pokruszoną
fetę.8) Polać dressingiem i ozdobić listkami
mięty.Przepis stąd .Czas przygotowania: 1/2 godzinyLiczba porcji: 4Kaloryczność jednej porcji: 500 kcal