Wykonanie
Jako że pesto nie może stać w lodówce wiecznie, wykorzystałam je przy okazji tych pysznych klusek leniwych. Od dawna miałam na nie ochotę i w końcu je zrobiłam, oczywiście w zdrowszej, czyli pełnoziarnistej, wersji. Takie smakują równie dobrze, chociaż inaczej, bardziej wyraziście, a dodatek pesto
bazyliowego świetnie współgra z
razową mąką (myślałam też o dodaniu go do ciasta). W prosty i szybki sposób można przygotować sobie bardzo smakowity, pożywny i całkiem zdrowy obiad, zwłaszcza dla miłośników wszelkich kluch;D- 250g
twarogu półtłustego– 100g
mąki razowej– 1
jajko– ok. 1/2 łyżeczki
soli– pesto
bazyliowe do podaniaZmielić lub zmiksować
twaróg, dodać
mąkę,
jajko i
sól, wyrobić ciasto.Na podsypanym
mąką blacie zrobić z ciasta wałek i lekko spłaszczyć.Kroić pod kątem na spore kluski i wrzucić do osolonego wrzątku.Gotować ok. 2-3 minut od wypłynięcia.Podawać z pesto.Czas przygotowania: 15 minutLiczba sztuk: 12Kaloryczność jednej sztuki: 60 kcal