Wykonanie
Wszyscy ją znają. Jadają na ciepło i zimno (przeważnie mężczyźni). Ale czy znajdzie się miejsce w Waszych gustach na pizzę warzywną z
serem białym? Zachęcam do prześledzenia przepisu.Wiecie już, że o placku zwanym pizzą będzie dzisiaj. Zatem od razu się usprawiedliwiam to nie pizza zwana sieciówką czy fastfoodową bombą kaloryczną. Dziś wypiek odchudzony i w dodatku z
mąki kukurydzianej.Może posłużyć za posiłek na lunch czy kolację.Przepis na ciasto:-
mąka kukurydziana (2 szklanki), (można połączyć
mąkę pszenną z kukurydzianą, jeśli przepis nie wymaga wykluczenia pszenicy)-
woda (1 szklanka)- szczypta
soli-
drożdze (30g)-
olek rzepakowy (1/2 szklanki)Składniki na ciasto:-
szpinak (u mnie był mrożony)-
ser feta (wersja odtłuszczona niebieska)-
pieczarki (250g)-
cebula (3 małe sztuki)-
oregano,
bazylia-
przecier pomidorowy (mały 200 ml)I co z tym ciastem?
W
sumie prosta sprawa tylko trzeba odczekać żeby wyrosło, bo będzie to
ciasto drożdżowe. Także wszystkie składniki trzeba wymieszać, to powinna być taka konsystencja gęsta ale nadal lejąca, luźna. Wstawić miskę z
ciastem do nagrzanego piekarnika (ok.30 C) i przykryć ściereczką. Odczekać 30 minut, i
potem napowietrzyć je, wygnieść i uformować placek (u mnie jest prostokątny, bo taką mam blachę do pieczenia).
Potem ciasto posmarować
olejem i przecierem, i układać wszystkie składniki. Wstawić do piekarnika, o temperaturze 200C, i piec ok.30-40 minut. Wiadomo będzie, kiedy już wyjąć pizzę, po kolorze wypieczonego ciasta.I gotowe!Gwarantuję Wam,że żadne sosy nie będą potrzebne, no chyba że ktoś nie może inaczej :P Pizza jest soczysta i sycąca.I nadaje się na zimno i na ciepło, choć ja wolę wersję na ciepło, która jest bardziej aromatyczna. :DPrzepis bierze udział w akcji: