Wykonanie
Ze względu a różnice w indywidualnym zapotrzebowaniu na energię i określone składniki diety zawsze warto skonsultować się z dietetykiem, który ustali indywidualne zapotrzebowanie energetyczne, zaplanuje dietę dostarczającą organizmowi odpowiednią ilość składników odżywczych niezbędnych dla Mamy karmiącej oraz intensywnie rozwijającego dziecka.Poniżej składniki na które warto zwrócić uwagę podczas ciąży i po niej:DHA (kwas dokozaheksaenowy) RDA: 500 mg (źródło:
ryby morskie, algi,
tran)Witamina C, RDA:120mg, źródła:
papryka czerwona,
natka z
pietruszki,
brokuły,
pomidory,
truskawki,
kiwi,
czarne porzeczkiWitamina E, RDA: 11mg, źródła:
soja,
kiełki zbóż,
kasza jęczmienna, gryczana,
orzechy,
szparagi,
kapusta włoska, czerwonaWitamina A, RDA: 1300 mcg, źródło:
produkty mleczne, czerwone i
pomarańczowe warzywa,
seler,
ogórek,
por,
kukurydza,
zielony groszekKompleks witamin B, RDA: B1-1,5mg, B2-1,6 mg, B6-2 mg, B12-2,8 mg, źródło:
mięso,
podroby, pełnoziarniste
kasze,
płatki,
otręby,
warzywa strączkowe:
fasola,
soja,
soczewica. Witamina B12 znajduje się w produktach pochodzenia zwierzęcego.Jod, RDA: 210 mcg, źródło:
dorsz,
mintaj,
halibut,
łosośCynk, RDA: 10,4 mg, źródło: jaj, pełne ziarna zbóż, chude
mięso i
ryby,
owoce morza,
fasola,
kiełki,
pestki dyniSelen, RDA: 70mcg, źródło: produkty pochodzenia morskiego,
orzechy (szczególnie brazylijskie), produkty zbożowe z pełnego ziarna,
kukurydza.źródło: farmacjaija.pl