Wykonanie
Aksamitny sernik, o delikatnej, mazistej konsystencji, z dużą ilością truskawkowej pianki na bazie
śmietany kremówki... Raj dla podniebienia... Rozpływa się w ustach i ciężko poprzestać na jednym kawałku... Sernik jest duży i podzielny, bardzo wygodnie się kroi. Wymaga on tylko schłodzania przez noc z już nałożoną pianką. Ale, uwierzcie mi, warto poczekać :) Sernik możecie zrobić z dowolnymi
owocami, świetnie sprawdzą się tu
maliny czy
jagody. Poza sezonom użyjcie
mrożonych owoców. Sernik prezentuje się dostojnie i na pewno
zrobi wrażenie na Waszych gościach :) Wypróbujcie koniecznie!SKŁADNIKI NA SPÓD
CIASTECZKOWY:200 g
herbatników (użyłam Petitki)70 g
masłaSKŁADNIKI NA MASĘ
SEROWĄ (wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej):750 g
twarogu naturalnego z wiaderka (użyłam "Delfiko")250 g
mascarpone1 łyżka
mąki ziemniaczanej1 opakowanie budyniu (proszek, 40 g)1,5 szklanki
cukru4 duże
jajka1 łyżka esencji waniliowejSKŁADNIKI NA PIANKĘ
TRUSKAWKOWĄ:500 ml
śmietany kremówki 36% (schłodzonej przez noc w lodówce)3/4 szklanki
cukru pudru500 g
truskawek1 łyżka
soku z cytryny1,5 łyżki
żelatyny1/4 wrzącej
wodyWYKONANIE:SPÓD
CIASTECZKOWY:Piekarnik nagrzej do temperatury 190 stopni C.Dno tortownicy o wymiarach 24-25 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Ciasteczka zmiel w blenderze lub malakserze na pył, dodaj do nich stopione
masło i dokładnie wymieszaj. Wyłóż nimi spód tortownicy, dociskając dłonią do dna. Wsadź spód do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.MASA SEROWA:
Twaróg,
mascarpone,
mąkę ziemniaczaną,
budyń,
cukier i esencję zmiksuj krótko, tylko do połączenia się składników. Zacznij dodawać po jednym
jajku, miksując po 15 sekund po każdym dodaniu.Wylej masę na schłodzony spód i wstaw torownicę do piekarnika na 15 minut.Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz sernik jeszcze przez 75 minut . Upieczony sernik pozostaw w piekarniku z całkowicie otwartymi drzwiczkami do ostygnięcia.PIANKA TRUSKAWKOWA:
Truskawki zbledniej z
cukrem i
sokiem z cytryny na gładki mus. Przetrzyj go przez sitko.Dobrze schłodzoną
śmietanę kremówkę ubij na sztywno.Dodaj do niej mus
truskawkowy i rozpuszczoną w gorącej wodzie
żelatynę (
żelatynę wymieszaj bardzo dokładnie z
wodą, by nie było grudek). Dokładnie, ale bardzo delikatnie wymieszaj całość.Na całkowicie ostudzony spód sernikowy wyłóż piankę
truskawkową, wyrównaj wierzch i wsadź na całą noc do lodówki do schłodzenia.Następnego dnia po wyjęciu z lodówki obkrój
ostrym nożem sernik od
boków tortownicy, zdejmij obręcz. Gotowe! Smacznego!