Uwielbiam serniki. Na ogół robię jednak te pieczone. Tym razem zmieniłam taktykę i wzięłam się za sernik bez pieczenia. Jest prosty w przygotowaniu, stosunkowo szybki do zrobienia. Można go podawać z dowolnymi dodatkami, u mnie owoce ;-)Składniki na masę serową:300 g twarogu na sernik200 g serka mascarpone100 ml śmietanki kremówki2 cukry wanilinowe5 kropel aromatu waniliowego4 łyżki cukru pudru + 1 łyżka gorącej wody4 łyżeczki żelatynySkładniki na spód:200 g herbatników pełnoziarnistych150 g masłaMasło rozpuścić. Herbatniki pokruszyć i zalać masłem. Miksować aż powstanie drobna kruszonka. Wysypać na wyłożoną papierem tortownicę. Włożyć do zamrażalnika.Twaróg i serekmascarpone, cukier wanilinowy i lukier zrobiony z 4 łyżek cukru pudru i około 1 łyżki gorącej wody (lukier musi być gęsty, bez grudek). Miksować aż masa stanie się puszysta. Dodać aromat i śmietankę. Dalej miksować przez parę minut. Na koniec dodać rozpuszczoną w małej ilości wody, ostudzoną żelatynę. Dokładnie zmiksować. Masę serową wylać na spód herbatnikowy i wstawić na 2 godziny do zamrażalnika. Przyozdobić dowolnymi dodatkami (owoce, czekolada).Smacznego!