Wykonanie
A w mojej kuchni dzisiaj pieczona
ryba z pysznym sosem! I to nie byle jakim sosem bo wg przepisu Oliviera. Zaczytuję się w moich nowych książkach kulinarnych w których znalazłam dużo przepisów do wypróbowania i poznania ich smaku mmmmmJa kocham jeść i przygotowywać dania z ryb. Jak mam do wyboru
rybę czy
mięso zawsze wybiorę
rybę. W moim domu bardzo dużo, właściwie głównie, na obiady czy obiadokolację
jada się potrawy z ryb lub z ich udziałem w roli głównej.Ten sos podany na gorąco świetnie komponuje się z
rybą. Po za tym jest cudownie pachnący, aromatyczny i cudownie gęsty. Pyszny bardzo!składniki na sos:4 ząbki
czosnku25 sztuk kolorowych
pomidorków koktajlowych
oliwaspora szczypta
suszonego oregano2 łyżki odcedzonych
kaparków (ze słoika, w zalewie)
sól i świeżo mielony
pieprzkawałek
masłaocet balsamicznyprzygotowanie:obrałam ząbki
czosnku i pokroiłam w cieniutkie plasterki.
pomidorki umyłam i przekroiłam na pół. na patelnię (średni ogień) wlałam
oliwę, dodałam
czosnek,
oregano i
kaparki. po chwili, gdy
czosnek był delikatnie złocisty wrzuciłam na patelnię
pomidorki. posoliłam, popieprzyłam i delikatnie wymieszałam. dodałam
masło i wlałam sporo (u mnie dwie duże łyżki drewniane, więc większe od zwykłej łyżki)
octu balsamicznego. sos bulgotał 2-3 minutki,
pomidorki zmiękły, a sos zgęstniał.Wcześniej przygotowaną
rybę (u mnie
dorsz) doprawioną wg własnego gustu (u mnie
sól,
pieprz,
rozmaryn,
oliwa z oliwek) pieczemy ok. 25 minut (180 stopni C) w naczyniu żaroodpornym.