Wykonanie
Dzisiejszy obiad jest zrobiony dosłownie z resztek, jakie znalazłam w lodówce. Dlatego też jest ona odpowiednia dla wszystkich - nawet głodnych studentów. :) Prawie zawsze znajdziecie u siebie jakiś
makaron, warzywa (szczególnie te mrożone :),
ser, troszkę przypraw.. Oczywiście w zależności od rodzaju tych składników możecie
mieć wersję 'na bogato' lub wersję light :)

Składniki (na 2 porcje):
makaron - garść pełnoziarnistego i garść 'kokardek',
brokuły mrożone,kulka
mozarelli,resztki z wczorajszego obiadu:
grzyby smażone z
cebulką, upieczone
udko z kurczaka,połowa
pomidorów z puszki,
czosnek granulowany,
sól,
pieprz.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie na al dente, lub - jeśli zostało z obiadu - wrzucamy od razu na blaszkę.
Brokuły rozmrażamy.Do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wrzucamy
makaron, następnie rozkładamy
brokuły, pokrojone kawałki
kurczaka,
grzyby, kawałki
pomidorów i kawałki
mozarelli. Wszystko przyprawiamy i zapiekamy w temperaturze 170 stopni przez ok. 20 minut.


Jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek, których szkoda wyrzucać i marnować. Zdarza mi się robić też wersję ze
szpinakiem lub
suszonymi pomidorami,
oliwkami, czasem zamiast
makaronu używam po prostu
ryżu - zależy, co aktualnie mam w lodówce. :)Chętnie dowiem się od Was, jak wykorzystujecie resztki obiadowe - chodzi mi głównie o takie pozostałości, których za bardzo nie da się zamrozić. :)