ßßß Cookit - przepis na Risotto z kurczakiem i szpinakiem

Risotto z kurczakiem i szpinakiem

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję Wam pyszne risotto z kurczakiem i szpinakiem. Do przygotowania użyłam zupy pomidorowej (bez śmietany) - zostało mi trochę a po 2 dniach już jakoś nie mieliśmy ochoty. Szkoda wylewać pyszną zupę więc zdecydowałam się na jej bazie zrobić risotto. Efekt przerósł moje oczekiwania! Teraz znów muszę gotować pomidorową :D Oczywiście możecie użyć też bulionu warzywnego, warzywno drobiowego czy tak jak ja zupy pomidorowej (bez śmietany)
Jeśli zaś o szpinak chodzi - jeśli macie w domu kogoś, kto "absolutnie nie!" to warto zacząć przekonywać od tej potrawy. Szpinaku jest tu mało, w sumie tylko daje kolor (i oczywiście wartości odżywcze), natomiast w smaku i zapachu niemal niewyczuwalny. Jak już po małej ilości przekonacie rodzinkę, że szpinak to nie trucizna to potem łatwiej przekonacie do niego, gdy będzie występował w większej dawce przy innych potrawach.
Risotto robi się bardzo szybko, a smak jak dla mnie rewelacyjny. Koniecznie spróbujcie!
Potrzebujesz:
1 podwójną pierś kurczaka
1 torebkę białego ryżu
1 cebulę
150-200 ml zupy pomidorowej bez śmietany, bulionu warzywnego lub warzywno drobiowego
50 g mrożonego szpinaku
50 g masła
1 łyżka oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy z błon. Kroimy w niedużą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Smażymy cebulę i mięso koło 5 minut często mieszając.
Wsypujemy surowy ryż. Dokładnie mieszamy i podlewamy połową bulionu. Mieszamy, przykrywamy i dusimy koło 10 minut aż ryż wchłonie bulion.
Dodajemy resztę bulionu i znów przykrywamy. Dusimy kolejne 10 minut. Po tym czasie odkrywamy i próbujemy, czy ryż jest miękki. Jeśli nie to dajemy mu jeszcze trochę płynu i doduszamy, jeśli tak to odparowujemy krótko nadmiar bulionu.
Na koniec dodajemy szpinak (nie trzeba wcześniej rozmrażać). Gdy szpinak się zagrzeje i rozpadnie doprawiamy wedle uznania (sól, pieprz, zioła, co kto lubi)
Risotto najlepiej smakuje podane tuż po przygotowaniu.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2014/03/risotto-z-kurczakiem-i-szpinakiem.html