Wykonanie
Dziś proponuję zdrową i przede wszystkim niedrogą
rybkę. Często myślimy, że przygotowanie
ryby wiąże się z dużym wydatkiem i kupnem np.
łososia bądź
dorsza atlantyckiego. Nic bardziej mylnego, równie smaczny może okazać się dobrze przyrządzony
śledź. Ja przygotowałam go w wersji pieczonej, a jako dodatek zastosowałam
kaszę kuskus z
zielonym groszkiem. Polecam, bo danie robi się naprawdę szybko, a smak dorównuje innym
rybom.
Składniki:2 filety
świeżego śledzia0,5 szklanki
kaszy kuskus2 ząbki
czosnku0,5 szklanki
zielonego groszku1 łyżka
oliwy1 łyżka
cytrynySól himalajska,
pieprz cytrynowyPrzygotowanie:Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. W małym garnku ugotowałam
zielony groszek.
Oliwę wymieszałam z
sokiem z cytryny, szczyptą
soli himalajskiej i
pieprzu cytrynowego i wysmarowałam nią umyte płaty
śledziowe. Na każdym z płatów umieściłam kilka kawałków świeżego
czosnku. Włożyłam
śledzie zawinięte w folię aluminiową do piekarnika. Gdy
śledzie się piekły, zagotowałam w małym garnku
wodę, posoliłam i zalałam nią
kuskus (
woda powinna wystawać na około 1 cm nad poziomem
kaszy). Dodałam ugotowany
groszek, wymieszałam i zostawiłam na 5 minut, by
kuskus wchłonął
wodę.
Śledzie powinny być upieczone po około 20 minutach, można pięć minut przed końcem pieczenia odsłonić folię aluminiową.
Śledzie podawałam z
kuskusem i przyozdobiłam
skórką z cytryny i
limonki.