ßßß Cookit - przepis na Pieczony śledź z kuskusem

Pieczony śledź z kuskusem

nazwa

Wykonanie

Dziś proponuję zdrową i przede wszystkim niedrogą rybkę. Często myślimy, że przygotowanie ryby wiąże się z dużym wydatkiem i kupnem np. łososia bądź dorsza atlantyckiego. Nic bardziej mylnego, równie smaczny może okazać się dobrze przyrządzony śledź. Ja przygotowałam go w wersji pieczonej, a jako dodatek zastosowałam kaszę kuskus z zielonym groszkiem. Polecam, bo danie robi się naprawdę szybko, a smak dorównuje innym rybom.
Składniki:
2 filety świeżego śledzia
0,5 szklanki kaszy kuskus
2 ząbki czosnku
0,5 szklanki zielonego groszku
1 łyżka oliwy
1 łyżka cytryny
Sól himalajska, pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. W małym garnku ugotowałam zielony groszek. Oliwę wymieszałam z sokiem z cytryny, szczyptą soli himalajskiej i pieprzu cytrynowego i wysmarowałam nią umyte płaty śledziowe. Na każdym z płatów umieściłam kilka kawałków świeżego czosnku. Włożyłam śledzie zawinięte w folię aluminiową do piekarnika. Gdy śledzie się piekły, zagotowałam w małym garnku wodę, posoliłam i zalałam nią kuskus (woda powinna wystawać na około 1 cm nad poziomem kaszy). Dodałam ugotowany groszek, wymieszałam i zostawiłam na 5 minut, by kuskus wchłonął wodę. Śledzie powinny być upieczone po około 20 minutach, można pięć minut przed końcem pieczenia odsłonić folię aluminiową. Śledzie podawałam z kuskusem i przyozdobiłam skórką z cytryny i limonki.
Źródło:http://miseczkazdrowia.blogspot.com/2014/04/pieczony-sledz-z-kuskusem.html