ßßß Cookit - przepis na Serce dla Babci i Dziadka

Serce dla Babci i Dziadka

nazwa

Wykonanie

Prezent na Dzień Babci i Dzień Dziadka. Proste w przygotowaniu słodkie serca z ciasta francuskiego.
Składniki:
opakowanie ciasta francuskiego (na 12 ciastek)
dżem porzeczkowy, truskawkowy lub malinowy
surowe jajko
papier do pieczenia
Ciasto rozwijamy, połowę gęsto smarujemy czerwonym dżemem, przykrywamy drugą połową ciasta. Kroimy na 12 kawałków (3x4 lub na 9 kawałków czyli 3x3). Na każdym ciastku nożem lub foremką wykrawamy serce z wierzchniej warstwy i wyjmujemy. Ciasto na około dżemu smarujemy rozmieszanym jajkiem. Ciastka pieczemy na papierze lub folii w temperaturze 200 stopni jakieś 15 minut.
Polecam ten przepis także na walentynkowe prezenty.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2015/01/serce-dla-babci-i-dziadka.html