Wykonanie
W niedzielę mnie naszło! Otóż, niebawem czeka mnie ważny egzamin, i pomyślałam sobie,że upieczenie jakiejś
słodyczy mnie odpręży :) Tak powstały
ciasteczka z
gruszką na spodzie francuskim z
dżemem porzeczkowym. Przepis szybki i efektowny. Może mniej dietetyczny od ostatnich pralinek ale zawsze z
owocami.Do zrobienia
ciasteczek wystarczy:
dżem porzeczkowy (u mnie to było 1/4 standardowego słoika)
gruszki (Ooooo tych to było z 1000g) i paczka
ciasta francuskiego (nie krzyczcie na mnie za bardzo,że nie zrobiłam go sama)Właściwie z tej trójcy, najbardziej mi ciąży francuz. Ale raz nie zawsze, a poza tym tyle odśnieżania ostatnio wokół mam, że na pewno uda się "spalić" ciacho.
Zauważyliście na pewno,że
gruszki są dość ciemne. Nie obrałam ich. Zrobiłam to celowo,żeby zachować choć troszkę błonnika :) Aha, polewa truskawkowa...częstowałam
ciasteczkami także tych, którzy lubią słodzić
herbatę, pić kolę itp. a skoro
cukru w przepisie nie było, to pojawiła się polewa. Bez niej byłby problem podejrzewam. Sami wiecie,że niektórzy
cukru z dnia na dzień nie odstawią :P
Ciastka w grupie prezentowały się tak:
Miłego dnia!