Wykonanie
Idealne na piknik i jako deser dla niespodziewanych gości. Gotowe dosłownie w kilka chwil, ale niezwykle efektowne. Ciasto można formować na różne sposoby, a
truskawki zamienić na
maliny,
morele albo inne, sezonowe
owoce. Łatwiej już chyba się nie da, więc do roboty, Leniuchy! Weekend tuż, tuż… :)
Składniki (na 12 sporych
ciastek):2 opakowania
ciasta francuskiego (najlepiej takiego na prawdziwym
maśle)300 g
twarogu sernikowego, potrójnie zmielonego (lub
serka kremowego)ziarenka z jednej
laski waniliicukier puder do smaku (1 – 2 łyżki, w zależności od tego, jak słodkie
ciastka lubimy)6 dużych
truskawek lub kilkanaście mniejszych1 roztrzepane
jajko (opcjonalnie)Przygotowujemy dwie duże blachy, każdą z nich wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.Do
sera dodajemy ziarenka
wanilii i
cukier puder, dokładnie mieszamy (lub krótko miksujemy).
Ciasto francuskie rozmrażamy, każdy płat dzielimy na 6 równych kwadratów, układamy na przygotowanych blachach. Każdy kwadrat nacinamy, na środku kładziemy po kopiatej łyżeczce
serka, lekko rozsmarowujemy i składamy zgodnie z poniższą instrukcją:
Na wierzchu układamy dużą połówkę
truskawki (lub 2 – 3 mniejsze). Wystające fragmenty ciasta smarujemy roztrzepanym
jajkiem i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy przez około 15 – 18 minut, aż ciasto urośnie i ładnie się zezłoci. Podajemy lekko przestudzone (przed podaniem można posypać
ciastka cukrem pudrem).
Twoja ocena:
Przepis:Data publikacji:2016-06-17Przygotowanie:20MGotowanie/pieczenie:20MCałkowity czas:40MŚrednia ocena:0Based on 1 Review(s)