ßßß Cookit - przepis na Kotlety

Kotlety

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne kotlety ze schabu karkowego smażone w panierce.
Składniki:
pół kilograma schabu karkowego wieprzowego
olej do smażenia
panierka: 3 surowe jajka, mąka, bułka tarta
przyprawy: sól, pieprz, kurkuma
Z pół kilograma schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą soli i pieprzu, obtaczamy w mące, następnie w rozmieszanym surowym jajku i w tartej bułce. Tak przygotowane mięso smażymy na rozgrzanym na patelni oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak kurkuma czy majeranek. Najważniejsze aby olej przed włożeniem mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy mięso z obu stron na złoty kolor a usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/10/kotlety.html