Wykonanie
Tradycyjne kotlety ze
schabu karkowego smażone w panierce.
Składniki:pół kilograma
schabu karkowego wieprzowego
olej do smażeniapanierka: 3 surowe
jajka,
mąka,
bułka tartaprzyprawy:
sól,
pieprz,
kurkumaZ pół kilograma
schabu wychodzi ok 8 kotletów. Umyte
mięso kroimy i każdy kotlet rozbijamy tłuczkiem. Jeśli kotlety mają
mieć chrupiąca skórkę odpowiednio je panierujemy: każdy kotlet posypujemy szczyptą
soli i
pieprzu, obtaczamy w
mące, następnie w rozmieszanym surowym
jajku i w
tartej bułce. Tak przygotowane
mięso smażymy na rozgrzanym na patelni
oleju. Do panierki możemy użyć dowolnej
mąki, warto też dosypać ulubionych przypraw jak
kurkuma czy
majeranek. Najważniejsze aby
olej przed włożeniem
mięsa porządnie rozgrzać a w trakcie smażenia płomień można delikatnie zmniejszyć by kotlety się nie przypaliły. Oczywiście smażymy
mięso z obu stron na złoty kolor a usmażone odkładamy na papierowy ręcznik, który wchłonie nadmiar tłuszczu.