ßßß Cookit - przepis na Moja hodowla boczniaka

Moja hodowla boczniaka

nazwa

Wykonanie

Boczniak jest grzybem odznaczającym się wysoką wartością odżywczą, walorami smakowymi oraz właściwościami prozdrowotnymi. W związku z obecnością w owocnikach substancji biologicznie czynnych boczniak należy do grzybów posiadających właściwości lecznicze. Ma działanie antybakteryjne, antywirusowe oraz obniża poziom cholesterolu we krwi.
-Działa przeciwnowotworowo
-wzmacnia odporność
-obniża cholesterol-
-bogaty w witaminy z grupy B
Balot z grzybnią kupiłam jakiś czas, pod balot trzeba umieścić miskę z wodą, która będzie parować i utrzymywać wilgoć. Balot trzeba przykryć folią, aby wilgoć nie wydostawała się. Po około 2 tygodniach można zrywać grzyby.
Za balot zapłaciłam 25zł. Z 1 balotu można otrzymać 4-6kg grzybów, ale wydaje mi się że nawet więcej.
Wczoraj urwałam miskę grzybów z jednej kępy. Najsmaczniejsze są kapelusze, trzony są dosyć twarde dlatego ja odcinam.
Przy zakupie balotu otrzymałam ulotkę jak uprawiać boczniaka oraz przepisy.
A o to co zrobiłam z boczniaków
Boczniak a’la schabowy
10 kapeluszy boczniaka
2 jajka
Bułka tarta
Łyżeczka vegety
Olej
Boczniaki umyć pod bieżącą wodą. Jajka rozbić z vegetą, kapelusze obtoczyć w jajku a następnie w bułce tartej. Smażyć na oleju na rumiano.
Źródło:http://ilovecooking92.blogspot.com/2012/08/moja-hodowla-boczniaka.html