Wykonanie
Boczniaki widziałam w sklepach już wielokrotnie ale dopiero ostatnio przyszło mi do głowy, żeby je kupić. Trochę się wahałam bo koleżanka powiedziała mi że mają dość intensywny smak czy zapach i bałam się, że mi nie podejdą. Ale że ciekawość moja była większa niż obawa przed nieznanym , kupiłam je.
Grzyby okazały się delikatne, szybko się usmażyły i jak dla mnie nie miały żadnego intensywnego zapachu. Moja dzisiejsza propozycja to podstawowe i bardzo nieskomplikowane danie. Usmażyłam boczniaki tak jak
schabowe czyli w
jajku i
mące, można w
tartej bułce ale akurat się skończyła.
Grzyby smakują bardzo podobnie do smażonej kani. Kto jadł ten wie a kto jeszcze nie próbował to polecam.
Składniki:ok. 10 boczniaków1
jajko2-3 łyżki
mąki lub
bułki tartejolej do smażeniaOczyścić boczniaki.
Jajko rozbić.
Grzyby maczać najpierw w
jajku,
potem w
bułce lub
mące i ponownie w
jajku. Smażyć na rozgrzanym
oleju z obydwu stron aż będą rumiane.Smacznego:)