ßßß Cookit - przepis na Wiosenny rosołek z kiełkami

Wiosenny rosołek z kiełkami

nazwa

Wykonanie

Wyprobowany sposób na wartościowe jedzenie dla dzieci. Większość dzieci uwielbia rosół lub makaron a kiełki w tej zupce mieszają się z kluseczkami. Jeśli nie robimy sami klusek to gotujemy jakiś drobny makaron.
Składniki :
skrzydełko z indyka
por
cykoria
natka pietruszki
koperek
szklanka wykiełkowanych nasion np. 4 dniowa fasola mung
sól i pieprz
czosnek lub cebulka
mały makaron
Na skrzydełku z indyka gotujemy rosół: wpierw mięso obgotowujemy ok. 15 minut, wodę z szumowinami odlewamy i wlewamy świeżą. Gotujemy na wolnym ogniu przez godzinę.
Dodajemy cebulę, pora, liście cykorii lub kapusty, ulubione przyprawy. Gotujemy jeszcze kwadrans i dosalamy.
Wyjmujemy z zupy mięso i warzywa a wrzucamy kiełki. Gotujemy przez chwilę, posypujemy natką lub koperkiem. Zupę podajemy z drobnym makaronem typu muszelki (podobnej wielkości co kiełki fasolki).
Źródło:http://prawdziwybiszkopt.blogspot.com/2014/02/wiosenny-rosoek-z-kiekami.html