ßßß
Składniki na 10 porcji:1 szyja z indyka300 g wołowiny4 marchwie2 pietruszki korzeniowe1 mały por1 mały seler1 mała cebula1 ząbek czosnku½ pęczka natki pietruszki1 słoiczek (190 g) - koncentratu pomidorowego175 g śmietany 18%3-4 litry zimnej wodysól i pieprz do smakuSposób przygotowania:Marchew i pietruszkę obrać, por oczyścić i umyć pod bieżącą wodą. Cebulę obrać i przekroić na pół.Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą i gotować przez 30 minut.Dodać warzywa: marchew, pietruszkę korzeniową oraz natkę pietruszki, por, seler, cebulę oraz obrany czosnek i gotować do miękkości. Doprawić solą oraz pieprzem do smaku. Koncentrat rozcieńczyć w 1 szklance zimnej wody, dodać do zupy i wymieszać.Śmietanę wymieszać w 1 szklance gorącego wywaru. Zupę zdjąć na chwilę z ognia, dodać rozcieńczoną śmietanę, wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez kilka minut. Po ugotowaniu zebrać z powierzchni zupy natkę pietruszki.Podawać z ryżem bądź makaronem najlepiej fusilli (świderki) bądź prostymi szerokimi gniazdami.Moje uwagi:Do zupy w sezonie letnim zamiast koncentratu pomidorowego możemy dodać świeże pomidory. Musimy uważać jednak, by nie przesadzić z ich ilością ponieważ zupa może być wówczas za kwaśna. Podczas gdy nie ma jeszcze świeżych pomidorów ciekawym rozwiązaniem staje się również zastosowanie przecieru pomidorowego w kartoniku. Śmiało możemy dodać do zupy około 300 ml przecieru, większa ilość może sprawić, że zupa będzie za kwaśna.