Wykonanie
13 Maja 2013 Gotowanie ze stylemZupa pomidorowa to jedna z moich ulubionych zup. Lekka, aksamitna i bardzo smaczna zarówno z
ryżem jak i
makaronem. Zupę
pomidorową możemy wykonywać na wiele sposobów. Ma ona wówczas różną konsystencję od mniej do bardziej jednolitej. Lubiana nie tylko przez dorosłych, ale także przez dzieci dzięki swojemu słodkiemu posmakowi. Mnie osobiście najbardziej smakuje z
makaronem.Zupa pomidorowa z
makaronem fusili
Składniki na 10 porcji:1 szyja z
indyka300 g
wołowiny4 marchwie2
pietruszki korzeniowe1 mały
por1 mały
seler1 mała
cebula1 ząbek
czosnku½ pęczka
natki pietruszki1 słoiczek (190 g) -
koncentratu pomidorowego175 g
śmietany 18%3-4 litry zimnej
wodysól i
pieprz do smakuSposób przygotowania:
Marchew i
pietruszkę obrać,
por oczyścić i umyć pod bieżącą
wodą.
Cebulę obrać i przekroić na pół.
Mięso opłukać, przełożyć do garnka, zalać zimną
wodą i gotować przez 30 minut.Dodać warzywa:
marchew,
pietruszkę korzeniową oraz
natkę pietruszki,
por,
seler,
cebulę oraz obrany
czosnek i gotować do miękkości. Doprawić
solą oraz
pieprzem do smaku. Koncentrat rozcieńczyć w 1 szklance zimnej
wody, dodać do zupy i wymieszać.
Śmietanę wymieszać w 1 szklance gorącego
wywaru. Zupę zdjąć na chwilę z ognia, dodać rozcieńczoną
śmietanę, wymieszać, po czym doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez kilka minut. Po ugotowaniu zebrać z powierzchni zupy
natkę pietruszki.Podawać z
ryżem bądź
makaronem najlepiej fusilli (świderki) bądź prostymi szerokimi gniazdami.Moje uwagi:Do zupy w sezonie letnim zamiast
koncentratu pomidorowego możemy dodać świeże
pomidory. Musimy uważać jednak, by nie przesadzić z ich ilością ponieważ zupa może być wówczas za kwaśna. Podczas gdy nie ma jeszcze świeżych
pomidorów ciekawym rozwiązaniem staje się również zastosowanie
przecieru pomidorowego w kartoniku. Śmiało możemy dodać do zupy około 300 ml przecieru, większa ilość może sprawić, że zupa będzie za kwaśna.