ßßß
Składniki :8 jajek150 g mąki tortowej lub kukurydzianej.2 łyżki kakaoszczypta soliszklanka cukru2 łyżki soku z cytrynycynamon (opcjonalnie)Białka z solą ubijamy na sztywną pianę.Żółtka ucieramy z cukrem i sokiem z cytryny. Na puszystą masę przesiewamy mąkę i kakao. Jeśli chcemy zaakcentować smak ciasta można też dodać łyżeczkę cynamonu. Ciasto pod koniec ucierania jest gęste.Mieszamy ciasto z pianą bardzo dokładnie. Przekładamy do blaszki, która ma spód wysmarowany tłuszczem i posypany bułką tartą. Brzegów blaszki nie smaruję, żeby ciasto nie opadło.Biszkopt wkładam do nagrzanego piekarnika na temperaturę 180 stopni na niecałą godzinę.Po wyjęciu z pieca odwracam blaszkę do góry dnem i zostawiam do wystygnięcia.Z podanej ilości składników można zrobić tort czterowarstwowy czyli ciasto można pokroić na 4 blaty.