Wykonanie
Dynia jest warzywem dość słodkim i świetnie łączy sie z
imbirem oraz
kardamonem.
Dynia posiada wiele drogocennych wartości odżywczych, mając jedynie 28 kcal. Dostarcza nam ona witaminę A, potas, wapno, fosfor, a także witaminy z grupy B.Wcześniej podzieliłam sie z
Wami przepisami na PUSZYSTE PUREE Z DYNI oraz na RISOTTO Z
DYNIĄ I
SZAŁWIĄ . Dzisiaj proponuję pyszne, wilgotne ciasto.ok. 15 porcjiPrzygotowanie: ok. 40 min.Pieczenie: ok. 1hSkładniki:600g obranej dyni (JAK OBRAĆ
DYNIĘ)15g świeżego
imbiru350g
mąki150g
cukru7 łyżek + 3 łyżeczki
syropu imbirowego (przepis znajdziesz TUTAJ)260 ml
oleju roślinnego4
jajka2
kardamony1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
sody oczyszczonejsok z 1/2
cytrynyszczypta
soli80g
pistacji (bez łupinek)Przygotowanie:Należy pamiętać, by wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.Wysmaruj blachę (ok. 30cm/20cm)
masłem i obsyp
mąką lub wyłóż pergaminem.
Dynię oraz
imbir zetrzyj na drobnej tarce i połącz.
Mąkę wymieszaj z
proszkiem do pieczenia,
sodą oczyszczoną i
solą, a następnie przesiej przez sitko.Rozbij skorupki
kardamonu i wydobądź ziarenka.Do
mąki dodaj
cukier oraz ziarenka
kardamonu. Wszystko wymieszaj.
Jajka ubijaj w robocie kuchennym trzepaczką przez 2 minuty (zdj. 1).Ciągle ubijając
jajka, dolewaj cienką stróżką
syrop imbirowy (7 łyżek), a następnie w ten sam sposób dodaj
olej i
sok z cytryny (zdj. 2).Przelej
jajka z
olejem do pojemnika z
maką i
cukrem, a następnie delikatnie wymieszaj ( obie części nie powinny być zbyt dokładnie wymieszane ze sobą).Dodaj
dynię i delikatnie wymieszaj (zdj. 3).
Pistacje posiekaj i wymieszaj z
syropem imbirowym (3 łyżeczki).Przełóż masę do formy (zdj. 4 i 5), posyp
pistacjami i piecz w temp. 160 st. C (termoobieg) przez ok. 1h. Ciasto jest gotowe wtedy, gdy drewniany patyczek wbity do ciasta jest po wyjęciu czysty (ze względu na dużą zawartość dyni może być mokry, ale nie powinien być oblepiony
ciastem)(zdj. 6).Odwiedź Dopraw Swój Świat na Facebook'u





