Wykonanie
Uwielbiam intensywny kolor dyni. Zawsze mam takie wrażenie, że po zjedzeniu czegoś co ma w sobie
dynię, dostaję dużo energii. Takiej pomarańczowej dyniowej energii. Na przykład tydzień temu po zjedzeniu zupy, a dzisiaj tego
chlebka. Zrobiłam go po raz pierwszy, ale wyszedł bardzo smaczny. Właściwie, to już nie ma połowy ;--)Przepis: Food Network ; zmodyfikowany★ Chlebek
dyniowy ★Składniki :150ml
oleju3
jajka150g
cukrucukier wanilinowy280g
mąkiszczypta
soli1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody2 łyżeczki
cynamonu3 łyżeczki
imbiru200g dyniWykonanie jest naprawdę bardzo proste! Wystarczy tylko zmiksować
jajka,
olej i
cukry. Następnie przesiać do nich wszystkie suche składniki i ponownie dokładnie zmiksować.
Dynię zetrzeć na tarce i wsypać do ciasta. Na końcu jeszcze raz wszystko wymieszać. Piec ok. 40-45 minut w piekarniku nagrzanym do 170 °C.