Wykonanie
Sk ładniki:
Sałata lodowa lub rzymska (najlepsze są do tego przepisu twarde
sałaty)
Ogórek świeży
Ogórek kiszony lub małosolny
AvocadoZiemniaki ugotowane w mundurkach (ostudzone)Ponadto można dodać
oliwki,
jajka na twardo lub
tuńczyka w
oliwieSos:
Oliwa z oliwek, słonecznkowa lub rzepakowa,Łyżka
majonezu, łyżeczka
musztardy,Zgnieciony
czosnek (2-3 ząbki lub wiecej, jeśli lubisz)
Sól,
pieprz i odrobina sosu
maggi, połącz wszystko po kolei w małej miseczce,mieszając składniki przez chwilę.
Przygotowanie:Ugotuj dużo wcześniej 3-4
ziemnaki w mundurkach, aby były zimneUmytą
sałatę, odsącz aby była sucha,[1] porozrywaj ręcznie i układaj w dużej misce.Wkroj
ogórki i układaj wokół miski.Delikatnie pokrój i ułuż
avocado i
ziemniaki pokrojone w cieńkie plasterki.Możesz posolić i dodać
pieprz, ale nie mieszaj.
Tak przygotowana
sałata może czekać w pięknej misie aż goście usiądą do stołu.Dopiero na 5 min przed podaniem wlej sos i wymieszaj.(
sałata delikatnie wymieszana, nie wstrząśnięta)
Tak potraktowana
sałata jest krucha, soczysta, a sos i
ogórki dają jej piękny zapach.
Ziemnaki,
avocado i ewentualne
jajko lub
ryba powodują, że masz jednodaniowy, pełnowarościowy posiłek.
[1] ods ączenie
sałaty z
wody jest bardzo ważne, bo i tak puści ona sok po wymieszaniu z
solą a wtedy nadmiar
wody może zniweczyć cały kunszt jej przygotowania