Wykonanie
Myślę, że każdy z nas zna roladki
schabowe z farszem
pieczarkowym. Przyrządzane zamiast tradycyjnego
schabowego. Dawno roladki nie gościły na moim
stole, więc dzisiaj je przygotowałam.Składniki:kotlety
schabowekilka
pieczarek1
cebulasól,
pieprzjajkomąka pszennabułka tartaoliwa do smażeniaNajpierw trzeba przygotować farsz.
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor.
Pieczarki myjemy (jeśli skórka jest brzydka, to obieramy). Ścieramy na tartce o grubych oczkach i dodajemy do
cebuli. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Smażymy tak długo, aż wyparuje
woda z
pieczarek. Odstawiamy do ostygnięcia.
Schaby ubijamy tłuczkiem, oprószamy
solą i
pieprzem z obu stron. Na schabie kładziemy ok. 1 łyżki farszu i ściśle zwijamy w rulon. Gotową roladkę obtaczamy w
jajku, następnie w
mące i na koniec w
bułce tartej. Obsmażamy z każdej strony. Na koniec roladki zostawiamy jeszcze na patelni i dusimy jeszcze kilka minut pod przykryciem (można dodać trochę
wody). Smacznego.