Wykonanie
Jeśli lubicie drobne urozmaicenia codziennych obiadów, ten przepis jest właśnie dla Was.
Schabowe w takiej panierce smakują inaczej niż zwykle, ale także znajdą uznanie w kubkach
smakowych tradycjonalistów. Przepis znalazłam na blogu Gotuj się do gotowania, na którym Autorka poleca panierkę do
piersi z kurczaka.
Mięso zamieniłam na
schab, jednakże z
piersią z kurczaka spróbuję przy kolejnej okazji :) Polecam!
Składniki:-
schab bez kości (ok. 500 g),-
sól czosnkowa,
pieprz,- 1-2
jajka,-
mąka pszenna,- 1-2
cebule,-
bułka tarta,- tłuszcz do smażenia.
Schab kroimy na niezbyt grube plastry, rozbijamy tak, jak zazwyczaj na
schabowe. Przyprawiamy z obu stron
solą czosnkową i
pieprzem. Odstawiamy do lodówki na ok. godzinę (w pojemniku z pokrywką lub na talerzu przykrytym folią/drugim talerzem). W tym czasie przygotowujemy
cebule: obieramy z łupin, a następnie ścieramy na tarce z małymi oczkami.Po upływie godziny,
mięso wyjmujemy z lodówki. Na jednym talerzu umieszczamy
bułkę tartą, na drugim
mąkę, na trzecim
cebulę, na czwartym roztrzepane
jajka (z
solą i
pieprzem). Kotlety panierujemy z obu stron następująco:
mąka -
cebula -
mąka -
jajko -
bułka tarta. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Odsączamy na ręczniku papierowym. Smacznego!