Wykonanie
Kluski śląskie czy kopytka to w moim domu dania, które królują najczęściej na niedzielnym obiedzie. Każdy domownik je lubi, więc robię je dosyć często. Tym razem prezentuje przepis na kluski śląskie.Składniki
Ziemniaki (ok. 1 kg)
mąka ziemniaczanamaka pszenna1
jajosólZiemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jak się ugotują zgniatamy przez praskę do dużej miski i odstawiamy do ostudzenia. Następnie
kartofle delikatnie spłaszczamy w misce i ręką dzielimy na cztery części. Czwartą część "wyjmujemy" a w to miejsce dodajemy
mąkę ziemniaczaną. Ilość
mąki ziemniaczanej jest równa 1/4 masy
kartofli. Dodajemy 2 łyżki
maki pszennej i 1
jajko. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy
wodę, którą solimy. Dodajemy do niej 2-3 łyżki
oliwy.Z ciasta formujemy kulki wielkości
orzecha włoskiego i robimy w nich dziurkę. Wrzucamy do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut.Podajemy z naszymi ulubionymi sosami. Ja podałam z gulaszem z
łopatki i
sosem grzybowym (przepis tutaj). Smacznego