ßßß Cookit - przepis na Kluski śląskie

Kluski śląskie

nazwa

Wykonanie

Kluski śląskie czy kopytka to w moim domu dania, które królują najczęściej na niedzielnym obiedzie. Każdy domownik je lubi, więc robię je dosyć często. Tym razem prezentuje przepis na kluski śląskie.
Składniki
Ziemniaki (ok. 1 kg)
mąka ziemniaczana
maka pszenna
1 jajo
sól
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Jak się ugotują zgniatamy przez praskę do dużej miski i odstawiamy do ostudzenia. Następnie kartofle delikatnie spłaszczamy w misce i ręką dzielimy na cztery części. Czwartą część "wyjmujemy" a w to miejsce dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ilość mąki ziemniaczanej jest równa 1/4 masy kartofli. Dodajemy 2 łyżki maki pszennej i 1 jajko. Całość zagniatamy na jednolitą masę. W tym czasie w dużym garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Dodajemy do niej 2-3 łyżki oliwy.
Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i robimy w nich dziurkę. Wrzucamy do wrzątku. Jak wypłyną na wierzch gotujemy jeszcze ok. 3 minut.Podajemy z naszymi ulubionymi sosami. Ja podałam z gulaszem z łopatki i sosem grzybowym (przepis tutaj). Smacznego
Źródło:http://tojestpyszne.blogspot.com/2015/01/kluski-slaskie.html