Wykonanie
Chicken tenderloin.
Składniki.
40 dag polędwiczek z
kurczaka3
jajka3 łyżki
majonezu1,5 łyżki
mąka ziemniaczana12 dag
ser żółty pełnotłusty2 łyżki posiekanej
pietruszkisólpieprzchilli w proszku
olej do smażeniaWykonanie.Do przygotowania naszych kotlecików, wykorzystamy
polędwiczki z drobiu. Dla mniej zaawansowanych, wyjaśniam. Polędwiczkami popularnie nazywa się te luźne kawałki przy kurzej piersi. Czasami nam zostają i zastanawiamy się, co z nich zrobić.
Polędwiczki pokroić w kostkę, doprawić,
solą,
pieprzem i odrobiną
chilli. Do miski wybić
jajka, roztrzepać, dodać
majonez,
mąkę ziemniaczaną, osolić i całość wymieszać.Następnie dodać starty
żółty ser, pokrojone
polędwiczki i
natkę pietruszki. Całość jeszcze raz wymieszać. Smażyć na średnio nagrzanej patelni, nakładając łyżką na rozgrzany
olej. Formujemy na patelni kształt kotleta jaki chcemy. Ja formowałem moje szarpańce w obręczach.