Wykonanie
Szparagi w cieście
biszkoptowym możemy podać jako smakowitą przegryzkę na podwieczorek ,do
winka ,
piwa lub prosto z pieca z dodatkiem
sałaty jako danie obiadowe .Obie wersje są doskonałe .Składniki:40 dag
zielonych szparagów2
jajka3 łyżki
mąkigałka muszkatołowa do smaku
sól ,
pieprz ,
cukierSzparagi obrać .Niby zielonych się nie obiera ,jednak obrane są lepsze .Spróbujcie i porównajcie .
Szparagi gotować we wrzącej wodzie z
solą i
cukrem do miękkości.Ciasto.
Białka ubić ,dodać ubite
żółtka ,lekko mieszać dosypując
mąkę ,
sól i
gałkę muszkatołową wg smaku .Osączone i lekko przestudzone
szparagi maczać w cieście ,ułożyć na blaszce i piec w temp. 180stop. około15min.
Szparagi jako danie obiadowe podaję z
sałatą i
pomidorami polanymi sosem
koperkowym .Sos:Sos
koperkowy :
śmietana ,
sól ,
pieprz i dużo posiekanego
koperku.