Wykonanie
Składniki na 4 porcje:1 puszka
tuńczyka w oleju w kawałkach½ puszki
kukurydzy [TUTAJ]2
korniszony½ paczki
sałat mix1
czerwona papryka100 g
ser grecki fetaSos vinegretteWykonanie:
Tuńczyka osączyć na sicie.
Olej zachować.
Ogórki pokroić w półplasterki,
paprykę w kostkę. Grecką
fetę pokroić w trójkąty, jak na zdjęciu.Na spód miski rozłożyć
sałaty, a na nie
kukurydzę,
korniszony,
paprykę. Na wierzch
fetę i osączonego
tuńczyka. Można wszystko wymieszać przy układaniu w misce, ale jak będziemy somie nakładac z miski, to i tak wymieszamy.Całość polać sosem vinegrette. Można wykorzystać część
oliwy po
tuńczyku.Sos vinegrette:5 łyżek
oliwy z oliwek, sok z ½
cytryny, rozmiażdżony ząbek
czosnku, 1 łyżeczka
musztardy Dijon,
oregano,
bazylia,
sól. Zamiast
cytryny można użyć
octu winnego.Jedno o czym należy pamiętać, to żeby
sól rozpuścić w occie lub
soku z cytrny. W
oleju sól się nie rozpuści.