Wykonanie
Tarator, szobska
sałatka i czorba zawsze przypominają mi mój letni pobyt nad morzem w Bułgarii.Chłodnikiem i
sałatką zajadałem się przez 18 dni mojego pobytu. Czorba jest świetna, ale w te gorące dni, smakuje dopiero po zachodzie słońca.
Bułgarskiego
jogurtu w Polsce, raczej nie kupimy, ale polecam doskonały
jogurt grecki. Mój tarator różni się trochę od oryginalnego bułgarskiego. Chłodnik nie tylko regeneruje siły i wzmacnia organizm, ale również dzięki zawartości
czosnku działa uodporniająco. Rewelacyjny na upały.Składniki:0,5 l.
jogurtu bałkańskiego2 szt. świeży
ogórek4 ząbki
czosnku1 łyżka
oliwy z oliwek1 pęczek
koperku5 dkg posiekanych
orzechów włoskichSól,
pieprz do smaku
Ogórki zetrzeć na tarce ( na łezce).Lekko posolić i położyć na sicie do ocieknięcia.
Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać łyżkę
ogórków , łyżkę
jogurtu i całość zmiksować blenderem w celu dokładnego roztarcia
czosnku. Można również
czosnek rozetrzeć z odrobiną
soli – nożem. Dodać
jogurt i mieszając dodać 1 łyżkę
oliwy z oliwek. Następnie pozostałe
ogórki, posiekany
koperek i
orzechy,
sól i
pieprz do smaku. Ochłodzić w lodówce.Życzę smacznego ochłodzenia.